Intro

la Catalunya Sud té moltes propostes per a tu

Cultura Popular, Monuments, Sortides, Museus, Natura, Història, Platja, Muntanya, el Delta de l'Ebre, Cultura, Esperit Emprenedor, Gastronomia, Esport,... No tens excusa per dir que no tens res a fer!

Seccions
Catalunya Sud
Font: web Centre de Lectura de Reus
Quick Postits infoPunt

Centre de Lectura de Reus

Agenda i Notícies

El Centre de Lectura de Reus i l’Associació Josep Vidal i Llecha convoquen el 39è Memorial per la Pau Josep i Liesel Vidal 2023, dotat amb 8.000 €. Aquest premi té l’objectiu de fer costat a persones, grups, campanyes i investigacions dedicades a la defensa i al foment de la pau, el desarmament i l’ecologia.

El termini de presentació de candidatures acaba el 14 de juliol de 2023. Les candidatures s’han de trametre a la web del memorial (que trobareu a la web el Centre de Lectura), on hi ha el formulari de presentació amb les dades que cal aportar segons les bases del premi. L’acte de lliurament del Memorial tindrà lloc al Centre de Lectura el divendres 6 d’octubre de 2023, a les 19.00 h.

darrera actualització: 24 de juny de 2023

Quick Postits infoPunt | Centre de Lectura de Reus | Agenda i Notícies

Dilluns 26 de juny, a les 19.00, a les sales Emili Argilaga i virtual, presentació de la novel·la «La terra del silenci trencat», de Cristina Fornós, a càrrec del periodista Joan Carrion i l’autora.
Dilluns 3 de juliol, a les 19.00, a les sales Emili Argilaga i virtual, cicle «Autors i llibres que han marcat el món d’avui»: conferència «Clàssics per al present. 100 anys de la col·lecció Bernat Metge», a càrrec de Raül Garrigasait, filòleg clàssic i escriptor.
Dimarts 4 de juliol, a les 19.00, a les sales Emili Argilaga i virtual, cicle «Mitologia i espiritualitat»: conferència «Viatge de l’heroi», a càrrec de Daniel Alabern, professor de ioga.
Dijous 6 de juliol, a les 19.00, a les sales Emili Argilaga i virtual, cicle «Autors i llibres que han marcat el món d’avui»: El senyor dels anells, de J. R. R. Tolkien. Presentació a càrrec de Francesc Parcerisas, escriptor i crític literari.
Divendres 7 de juliol, a les 19.00, a les sales Emili Argilaga i virtual, cicle «Autors i llibres que han marcat el món d’avui»: conferència «Ei, segles, traieu-vos el barret!. Vladímir V. Maiakovski (1893-1930), el poeta futurista de la revolució», a càrrec de l’historiador Joan Navais. Lectura de textos: Montserrat Auqué, membre del col·lectiu En Veu Alta de la Biblioteca del Centre de Lectura.

| Actualitzat el 24/06/2023

Carrer Ample.

Reus, 22 de maig de 2023

Foto: Valentí Parrilla Aixelà

Plaça Prim.

Reus, 22 de maig de 2023

Foto: Valentí Parrilla Aixelà

Fes-te mecenes a Patreon

Publicat el 2023-05-28

Dóna suport a InfoPunt, elDirectoriNet, elSuplementCom i CatalunyaSudEu fent-te mecenes a la nostra plana a Patreon, i accedeix a continguts disponibles només per als nostres mecenes.

+ a Patreon

Arc Mediterrani Occ.
Barcelona Centre for International Affairs
Quick Postits infoPunt

CIDOB

Agenda i Notícies

El CIDOB és un centre de recerca d'afers internacionals que, a través de l'excel·lència i la rellevància, pretén analitzar les qüestions globals que afecten les dinàmiques polítiques, socials i de governança, des de l'internacional fins a l'àmbit local.

darrera actualització: 25 de juny de 2023

Quick Postits infoPunt | CIDOB | Agenda i Notícies

Revista CIDOB d’Afers Internacionals obre un període de recepció d'articles acadèmics per al seu número 137 de la Revista CIDOB d'Afers Internacionals. Els coordinadors científics són Adolfo Calatrava García (Universitat Complutense) i Rafael Martínez Martínez (Universitat de Barcelona). La invasió d'Ucraïna per la Federació Russa iniciada el febrer del 2022 ha fet saltar pels aires el sistema de seguretat europeu, que ja estava en crisi des de l'annexió de la península de Crimea per Moscou el març del 2014. Aquests esdeveniments poden ser interpretats com una «critical juncture», cosa que convida a plantejar-se quin serà el nou ordre de seguretat a Europa. En aquest context, el número 137 de Revista CIDOB d'Afers Internacionals té com a objectiu analitzar des de l'aproximació acadèmica –a través d'una reflexió teòrica i/o empírica– com afecta aquest moment de canvi a l'arquitectura institucional en l'àmbit de la seguretat al continent, la distribució del poder i el paper que poden jugar els seus principals actors, amb especial atenció a la Unió Europea (UE).
Aquesta segona edició dels CIDOB Global Cities Dialogues es proposa revisar la participació de les ciutats a la política exterior europea i formular recomanacions per reforçar els processos de diàleg polític que impulsa la Unió Europea a les diferents regions del món.
L'Oficina del Parlament Europeu a Barcelona, la Representació de la Comissió Europea i el CIDOB (Barcelona Centre for International Affairs) organitzen la tercera edició del Curs d'Estiu Sofia Corradi sobre la Unió Europea. Els tres dies lectius seran sessions monogràfiques, enfocades des d’una perspectiva teòrica i pràctica. Les sessions es dividiran en una intervenció inicial per part d’un key-note speaker de la Comissió Europea, el Parlament Europeu i el Ministeri d'Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació, seguida d’un diàleg amb un periodista; i una taula rodona que comptarà amb investigadors del CIDOB; funcionaris de les institucions europees i experts independents. L’objectiu d’aquest curs d’estiu és oferir als participants una perspectiva completa dels debats i els reptes de la Unió Europea a curt, mig i llarg termini, i dotar-los d’eines perquè puguin analitzar i comprendre la realitat europea i prendre-hi partit de forma activa. Els participants que segueixin el curs complet de manera presencial podran rebre un certificat de participació sota demanda.

| Actualitzat el 25/06/2023

Fes-te mecenes a Patreon

Publicat el 2023-05-28

Dóna suport a InfoPunt, elDirectoriNet, elSuplementCom i CatalunyaSudEu fent-te mecenes a la nostra plana a Patreon, i accedeix a continguts disponibles només per als nostres mecenes.

+ a Patreon

Món
Ljubljana és la capital d'Eslovènia, i la ciutat més poblada del país, amb vora 300.000 habitants.
Quick Postits infoPunt

Ljubljana

Agenda i Notícies

Quick Postits infoPunt | Ljubljana | Agenda i Notícies

Agenda Cultural de Ljubljana
Amb l'acte inaugural, el festival torna a l'atmosfera única del Križanke, després de diversos anys, on hi actuaran el representant de l'escena londinenca de la nova música, Alfa Mist (per primera vegada a Eslovènia), i un dels autors més persuasius de l'avantguarda del pop, Benjamin Clementine. L'artista resident d'enguany és el percussionista Domen Cizej, que actuarà quatre vegades en quatre bandes diferents després de publicar cinc àlbums amb el segell Clean Feed.
Liffe – El Festival Internacional de Cinema de Ljubljana celebra aquest any la seva 34a edició. Des de fa molts anys, porta a Ljubljana èxits seleccionats de la cinematografia mundial i guanyadors de premis dels festivals més destacats (Cannes, Rotterdam, Berlín, Venècia, etc.), alhora que crida l'atenció sobre els èxits més importants de cinematografia domèstica. El públic fidel (entre quaranta-quatre i cinquanta mil visitants cada any) ha anat creixent des que es va fundar el festival l'any 1990. L'objectiu del festival és fomentar i promocionar cineastes joves i no consolidats, principalment europeus, i posar-los en diàleg amb el públic eslovè. En els darrers anys, la inclusió d'innovacions digitals i programes educatius per al públic jove ha estat un element important del festival.

Dalt, cartell del 64è Festival de Jazz de Ljubljana.

També podeu trobar informació sobre cultura a Ljubljana al nostre Quick Postit dedicat al Cankarjev dom | Actualitzat el 27/06/2023

Quick Postits infoPunt | Ljubljana | Agenda i Notícies

Què visitar a Ljubljana
El Pont Triple és el pont que travessa el riu Ljubljanica i connecta la plaça Prešeren amb la part antiga de la ciutat. Es tracta d'un dels punts més emblemàtics de la capital eslovena, porta d'entrada a la ciutat vella de Ljubljana. Va ser dissenyat per l’arquitecte Jože Plečnik, l'arquitecte eslovè que va deixar la seva empremta arquitectònica a diverses ciutats de l'antic Imperi Austro-Hongarès, com Viena, Praga, i la mateixa Ljubljana. Plečnik representa per a Eslovènia, en el món de l'arquitectura i de la iconografia del país, el que a Catalunya poden representar Antoni Gaudí o Lluís Domènech i Montaner.
Coneguda en eslovè com a Stolnica svetega Nikolaja, és una catedral barroca situada al centre de Ljubljana, vora el Tromostovje i la Mestni trg. Anteriorment, en l'actual emplaçament, hi havia hagut una basílica romànica, esmentada per primer cop l'any 1262, que es va veure afectada per un incendi l'any 1361, que portà a construir una nova esglèsia en estil gòtic. Aquesta segona va ser enderrocada l'any 1701, per donar lloc a l'actual esglèsia barroca, de creu llatina amb capelles laterals. L'arquitecte de l'actual Catedral va ser Andrea Pozzo, i la construcció de la nova basílica durà fins el 1706.
El Pont dels Dracs és un pont que travessa el riu Ljubljanica i connecta el centre de la ciutat amb el barri de Trnovo. El projecte del pont va ser realitzat pel prof. Josef Melan, mentre que l'aspecte modernista del pont és obra de l'arquitecte dalmata Juraj Zaninović. Es considera una magnífica creació de l'arquitectura secessionista del tombant dels segles XIX i XX. Diuen que qui no s'ha fet cap foto amb un drac al pont del Drac, realment no ha visitat Ljubljana.
A la plaça de France Prešeren, presidint el Tromostovje, amb el que configura la postal més habitual de Ljubljana, trobem l’església de l’Anunciació (en eslovè Cerkev Marijinega oznanjenja, també coneguda com a Església Franciscana - Frančiškanska cerkev). Fins a finals del segle XVIII hi van viure els agustins. L'església es va construir entre els anys 1646 i 1660, i la seva façana es va acabar cap a l'any 1700, remodelada al segle XIX i reformada l'any 1993. L'església està decorada amb un monumental altar major obra de l'escultor Francesco Robba, erigit a mitjans del segle XVIII. L'aspecte actual del seu interior és posterior al terratrémol del 1895.
El seu nom en eslovè és Ljubljanski grad. La torre de vigilància i les muralles del castell ofereixen les vistes més boniques de la capital d'Eslovènia. Al recinte del castell s'hi poden trobar el Museu d'Història d'Eslovènia, el Museu de Titelles i diverses sales i instal·lacions històriques, com ara la capella de St. Jurij, la Penitenciaria i el Castell Virtual. La torre de vigilància s'aixeca al lloc de l'antic campanar, enderrocat el 1813 després de l'ocupació francesa. El castell és un lloc de celebració d'esdeveniments culturals i familiars.

Foto superior: la Mestni trg (la Plaça de la Ciutat) és una plaça situada al centre de la ciutat vella de Ljubljana. És un lloc ideal per passejar i gaudir de l’arquitectura de la ciutat.

D'origen medieval, amb el terratrèmol de 1511 molts dels edificis medievals van ser destruïts. Amb la reconstrucció van ser reemplaçats per altres de renaixentistes i barrocs, que encara avui configuren la imatge de la plaça. Venint des del Tromostovje, un dels primers edificis que es troba el visitant és el de l'Ajuntament. Al davant d'aquest es pot gaudir de la famosa font de Robba, obra de Francesco Robba, creada entre els anys 1743 i 1751. | Secció Què visitar a Ljubljana. | Actualitzat el 08/07/2023

Viersen és la capital del districte del mateix nom, al land del Rin del Nord-Westfàlia. Es troba fent frontera amb els Països Baixos, anant des de Düsseldorf i Mönchengladbach cap a l'oest. Compta amb uns 77.000 habitants (uns 300.000 hab. en tot el districte).
Quick Postits infoPunt

Viersen

Agenda i Notícies

Foto : Valentí Parrilla Aixelà

Quick Postits infoPunt | Viersen | Agenda i Notícies

Agenda Cultural de Viersen

Foto: Valentí Parrilla Aixelà

| Actualitzat el 27/06/2023

Sarajevo és la capital de Bòsnia i Hercegovina, i la ciutat més poblada del país, amb poc més de 300.000 habitants.
Quick Postits infoPunt

Sarajevo

Agenda i Notícies

Foto : Andocs / Shutterstock.com

Quick Postits infoPunt | Sarajevo | Agenda i Notícies

Agenda Cultural de Sarajevo

Foto: Paul Prescott / Shutterstock.com

També podeu trobar informació sobre cultura a Sarajevo al nostre Quick Postit dedicat al Festival de Cinema de Sarajevo | Actualitzat el 27/06/2023

Amb gairebé 250.000 habitants, Aquisgrà (en alemany Aachen) és la ciutat que compta amb la que es creu que és la catedral més antiga del nord d'Europa. Situada al sud-oest del land de Rin del Nord-Westfàlia, fa frontera tant amb Bèlgica, al sud, com amb els Països Baixos, a l'oest.
Quick Postits infoPunt

Aquisgrà / Aachen

Agenda i Notícies

Quick Postits infoPunt | Aquisgrà / Aachen | Agenda i Notícies

Agenda Cultural d'Aquisgrà / Aachen

| Actualitzat el 27/06/2023

Amb poc més de 250.000 habitants, Mönchengladbach és una ciutat bicèfala, amb dos nuclis principals (Gladbach i Rheydt), que es troba a mig camí en el recorregut de Düsseldorf cap a la frontera amb els Països Baixos.
Quick Postits infoPunt

Mönchengladbach

Agenda i Notícies

Quick Postits infoPunt | Mönchengladbach | Agenda i Notícies

Agenda Cultural de Mönchengladbach

| Actualitzat el 27/06/2023

Amb poc més d'un milió d'habitants, Colònia és la ciutat més poblada del land del Rin del Nord-Westfàlia, i la quarta ciutat en població a Alemanya. L'Àrea metropolitana que conformen Colònia i l'antiga capital de la República Federal d'Alemanya, Bonn, suma uns tres milions i mig d'habitants.
Quick Postits infoPunt

Colònia

Agenda i Notícies

Foto : fokke baarssen / Shutterstock.com

Quick Postits infoPunt | Colònia | Agenda i Notícies

Agenda Cultural de Colònia

| Actualitzat el 27/06/2023

Amb poc més de 600.000 habitants (i una àrea metropolitana que duplica la població), Düsseldorf és la capital del land alemany més poblat, el del Rin del Nord-Westfàlia.
Quick Postits infoPunt

Düsseldorf

Agenda i Notícies

Quick Postits infoPunt | Düsseldorf | Agenda i Notícies

Agenda Cultural de Düsseldorf

| Actualitzat el 27/06/2023

Font: Cankarjev dom
Quick Postits infoPunt

Cankarjev dom

Ljubljana / Agenda i Notícies

darrera actualització: 24 de juny de 2023

Quick Postits infoPunt | Cankarjev dom | Ljubljana / Agenda i Notícies

Comptarà amb la col·laboració de l'Orquestra Simfònica RTV Eslovènia, sota la direcció de Navid Gohari. També amb el Cor mixt de Teheran Human Voice Ensemble, el grup vocal Gallina, l'organista Otto Lechner, i l'orquestra d'acordió AccordioOna. A l'«Alamut» de la banda eslovena, de ressó internacional, Laibach, les idees del nihilisme polític i religiós radical s'entrellacen amb la poesia clàssica persa d'Omar Khajam, els versos sensuals del poeta Mahsati Ganjavi es fusionen amb colors sonors minimalistes basats en la tradició iraniana i el mecanisme infernal d'Ibn Sab pren forma en el principi industrial, amb la col·laboració de l'orquestra, de la sonoritat única de Laibach.
El reconegut coreògraf Leo Mujić, autor d'una sèrie de ballets narratius d'èxit, agafa material per a la seva nova coreografia de la famosa novel·la El gran Gatsby (1925) de F. S. Fitzgerald. Una obra distintiva del tresor de la literatura clàssica nord-americana amb un to crític il·lumina totes les dimensions del gran somni americà i de l'alta societat decadent de Nova York d'entre les dues guerres, que no va permetre la transició entre les capes de classe.
Una gran exposició d'història natural, en col·laboració amb el Museu d'Història Natural d'Eslovènia. L'exposició presenta les lleis importants de la natura i el fet que tot el món està canviant. El nostre planeta ha anat canviant des de la seva creació, i amb l'evolució, la vida també ha canviat al llarg de milers de milions d'anys. A cada pas assistim als canvis que es produeixen entre el naixement i la mort, les estacions, el dia i la nit, entre les marees i els refluxos. Els entorns de vida també estan canviant. Recentment, l'home ha provocat grans i alarmants canvis a la natura. Les conseqüències de la seva sobreexplotació dels recursos naturals i la contaminació han provocat el canvi climàtic global, l'extinció de les espècies és més ràpida avui que en qualsevol moment de la història de la vida.
A través d'una lent fotogràfica, l'exposició mostra i ofereix al visitant una visió de les activitats de combat dels membres de la defensa territorial i la milícia eslovena durant els moments clau en el camí cap a l'assoliment de la independència del país, l'any 1991. Les 49 fotografies exposades porten al visitant a un viatge per moments de la història que revelen el coratge, la determinació, la persistència i el compromís d'aquells que van defensar la independència de la nació eslovena. Els diferents fotògrafs, professionals i aficionats, que van aportar fotografies a l'exposició, permeten així que el seu contingut esdevingui part de la història. I al mateix temps, desperten records del període de la independència d'Eslovènia i són alhora un recordatori que la guerra no s'ha de convertir en un estat d'ànim.
Acte de presentació dins de l'escola internacional d'estiu Design+Science, amb una conferència d'Eray Sertaç Ersayin i Stuart Walker i una actuació musical. Enguany, els participants de l'Escola d'Estiu multidisciplinària internacional exploraran el tema de la paraintel·ligència, que tractaran a la inauguració Eray Sertaç Ersayin i Stuart Walker. A Turquia, Sertaç Ersayin es dedica a connectar dissenyadors amb el govern i la indústria amb producció i consum responsable en diversos sectors. Està convençut que el disseny juga un paper molt important en el desenvolupament de les institucions, les indústries, les marques, les ciutats i les nacions, i que hi ha enfocaments positius entre la producció i el consum que es poden utilitzar per implementar els objectius de la producció i el consum responsables. Stuart Walker és president del Departament de Disseny Sostenible de la Manchester School of Art, de la Manchester Metropolitan University, professor emèrit de la Universitat de Lancaster i de la Universitat de Calgary, Canadà, on va presidir el Departament de Disseny Industrial. També és professor visitant de disseny sostenible a la Universitat de Kingston, Londres. La seva principal àrea de recerca és el disseny per a la sostenibilitat, explorant els problemes interconnectats de la justícia social, l'ètica i l'espiritualitat, l'estètica, la localització i el medi ambient. La tercera edició de l'escola d'estiu Design+Science està organitzada per l'Acadèmia de Belles Arts i Disseny de la Universitat de Ljubljana en col·laboració amb l'Associació d'Educació Cultural PiNA, la Facultat de Disseny de la Universitat de Split, l'Institut FH Joanneum de la Universitat de Ciències Aplicades de Graz i Cankarjev dom.

| Actualitzat el 24/06/2023

Font: Festival de Cinema de Sarajevo
Quick Postits infoPunt

Festival de Cinema de Sarajevo

Agenda i Notícies

El Festival de Cinema de Sarajevo torna enguany a la capital de Bòsnia i Hercegovina entre els divendres 11 i 18 d'agost.

El Festival de Cinema de Sarajevo és un festival internacional de cinema amb especial atenció a la regió del sud-est d'Europa (Albània, Armènia, Àustria, Azerbaidjan, Bòsnia i Hercegovina, Bulgària, Croàcia, Xipre, Grècia, Geòrgia, Hongria, Kosovo, Macedònia, Malta, Moldàvia, Montenegro, Romania, Sèrbia, Eslovènia, Turquia), posant un focus internacional sobre les pel·lícules, el talent i els projectes de futur de la regió.

darrera actualització: 24 de juny de 2023

Quick Postits infoPunt | Festival de Cinema de Sarajevo | Agenda i Notícies

Després de l'èxit de l'establiment dels premis anuals per a sèries de televisió, el Festival de Cinema de Sarajevo ha pensat ara en instaurar els premis anuals per a les pel·lícules de la regió, que es seleccionaran amb el mateix principi. L'estructura de votació, que ja està formada per més de 450 professionals del cinema i la televisió, també s'encarregarà de les nominacions i els guanyadors de les millors pel·lícules regionals, igual que es fa amb les sèries de televisió. La cerimònia de lliurament de premis tindrà lloc a l'entorn hivernal de les muntanyes olímpiques que envolten Sarajevo, i està previst que l'edició inaugural dels premis regionals de cinema tingui lloc el gener de 2024 a Jahorina.
El departament industrial del Festival de Cinema de Sarajevo, CineLink Industry Days, organitza el taller CineLink a Slano (Croàcia) entre els dies 20 i 24 de juny, centrat en vuit projectes cinematogràfics en desenvolupament. L'equip de CineLink a Slano es centra a millorar els valors de la producció connectant projectes i professionals del cinema, i ofereix assistència als autors mitjançant àmplies sessions de desenvolupament de guions. Aprofitant que el Festival Ponta Lopud es celebra a prop, la participació al taller a Slano dona als participants l'oportunitat d'interactuar i connectar-se amb professionals del cinema i convidats de renom. També poden assistir a la masterclass que se celebra al Festival de Ponta Lopud a càrrec de Ruben Östlund, dues vegades guanyador de la Palma d'Or al Festival de Cannes i guanyador l'any passat del Festival de Cinema d'Honor de Sarajevo.

| Actualitzat el 24/06/2023